Digitale ondersteuning

Digitale ondersteuning voor onze senioren

Dat is een lastig onderwerp. Het gaat om onze senioren die in een aantal gevallen moeite hebben om de ontwikkelingen te volgen. Het is ook niet niks wat we de laatste jaren om de oren geslingerd krijgen. De meesten van ons hebben nog met ’n computersysteem gewerkt, maar nu hebben we het over tablets, laptops, smartphones, I-phones, clouds, wifi, 4G, hotspots, bluetooth, appjes, phishing, malware, Android, WhatsApp, facebook, Twitter, Hyves,  DigiD, streamen en ga maar door. Velen kunnen en willen het niet meer bijhouden. Het hoeft ook niet allemaal meer. Voor de jongeren daarentegen is het belangrijk dat ze meedenken en op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen.  De ouderen moeten keuzes maken wat zij belangrijk vinden. Internetbankieren en E-mail zijn inmiddels ook bij de senioren gemeen goed geworden. Je wordt ook gedwongen om met deze dingen mee te gaan. Laten we eerlijk zijn. Hoe gemakkelijk kan internetbankieren zijn als je goed op weg wordt geholpen en de systematiek EN de gevaren van internet leert inschatten. Veel criminelen maken misbruik van het gebrek aan kennis bij ouderen die met goed vertrouwen alle mailtjes openen, ook die mailtjes waar je bankgegevens gevraagd worden.
We zitten nu in een periode  waar je moet blijven nadenken over alles wat je op internet of met je mail doet. Niet iedereen weet dat en niet iedereen kan dat.










Om die reden zoeken we vanuit het bestuur naar ideeën om de leden te stimuleren om gebruik te maken van computer, laptop of tablet. De mate waarin laten we graag aan u over. We willen u graag informeren over de mogelijkheden. En die zijn er.
1.HCC (https://www.hcc.nl
De HCC (Hobby Computer Club) houdt voorlichtingsavonden in de diverse regio’s, meestal op vaste plaatsen. De HCC organiseert in februari presentaties over het fenomeen DigiD.
2.Seniorweb (https://www.seniorweb.nl/
Seniorweb is een vereniging die ouderen ondersteunt in allerlei onderwerpen  die met het gebruik van computermiddelen te maken hebben. In het hele land zijn er activiteiten- en leercentra. U kunt dat op de site van seniorweb allemaal vinden.
Zij geven bv.  advies over het omgaan met wachtwoorden.
3.Lokale computercursussen
Deze worden worden zo her en der georganiseerd zoals door bv. de KBO-afdelingen (www.kbogelderland.nl) en de ANBO-afdelingen (http://www.anbo.nl/). Een oud-collega, tevens lid van onze senioren-vereniging, ondersteunt bv. bij de KBO ouderen met het gebruik van een tablet in Druten.
4.Ondersteuning door collega’s / senioren
Er zijn in ons gebied Gelderland-Zuid ook leden die hun collega-senioren willen ondersteunen. Dat moet natuurlijk goed georganiseerd worden.
Van het grootste belang is dat u als lid van onze seniorenvereniging laat weten of u behoefte heeft aan ondersteuning door uw collega-senioren. Alles valt of staat met uw belangstelling. We willen u met klem vragen eens na te denken of u graag geholpen wilt worden met het gebruik van uw laptop, tablet of smartphone. We weten van een paar mensen die goed in deze materie thuis zijn en dat zij graag hun oud-collega op weg willen helpen. Wij willen daar in bemiddelen.
We vragen u te reageren. Dat kan op ons algemene e-mail adres info@senioren-pgz.nl of in het forum. In december hebben we u hier nog informatie over gestuurd (anders klik even op de button Vereniging – Onze internetsite – Forum van de seniorensite).
Laat het ons weten!
Constant Theunissen
webmaster senioren PGZ